Sydspanien

Cadiz

Rigtig flot indsejling, hvor man på afstand kan se at det er en gammel by beliggende ude på en lang tange og med en stor hængebro indtil fastlandet.

Da vi ankom til havnen, havde vi kontakt med en havnefoged, som totalt ignorerede os p.g.a at vi ikke kunne tale spansk og hvor det først til sidst lykkedes os at få en dialog. Han kunne kun sit spanske og når man forsøgte sig på gebrokken spansk sagde han, at han heller ikke kunne tale eller acceptere fransk. Det lykkedes dog til sidst at få ordnet diverse relevante oplysninger til havnen. Da vi skulle afsejle igen var han helt forandret og her kunne man godt på gebrokken spansk gennemføre en samtale. Det endte endog med, at han gav os hånden og smilede, da vi sejlede.  Så pludselig lignede han en rigtig ven!!

Det tolkede vi, som hans reaktion på at han ikke kunne håndtere situationen, da han jo kun kunne sit spanske og måske var han også lettet, da vi forlod stedet

Havnen med faciliteter var udmærket og også godt beskyttet i dårligt vejr bag en stor mole.

Meget lang strandpromenade med flotte palmer og en god travetur ind til byen med god udsigt over området.

Byen var meget spændende og meget lig San Sebastian men mere behagelig at færdes i trods en del turister.

Det er en af de ældste byer i Spanien og præget af maurertiden og derfor er der meget at se og udforske. Der var mange gode spisesteder og domkirken rigtig flot og spændende.

Udsigt over Gadiz by på vej fra lystbådehavnen.

Gibraltar

Vi havde planlagt at sejle fra Cadiz til Tarifa hvor vi kunne læse os til, at der var muligheder for at ligge ved en kaj, da der ikke var en egentlig marine.

Da vi ankom, blev vi allerede ved indsejlingen mødt af en Pilotbåd som fortalte os, at der ikke var nogen marina og at vi derfor ikke kunne være der.

Klokken var 19 og det var begyndt at blive mørkt. Der var ikke egnede forankringsmuligheder i nærheden.

Vi var ca 12 sømil fra Gibraltar og besluttede derfor at sejle dertil.

Det blev meget hurtigt buldermørkt og derfor lidt for spændende at sejle ind i Gibraltarhavn med megen skibsaktivitet og generende lys fra Gibraltar by. Det gjorde, at det var meget vanskeligt at se noget som helst i mørket. Radaren var selvfølgelig sat til og vha denne og vores GPS, som havde AIS registrering af de andre skibe, lykkedes det os dog at komme ind i havnen…

Vi kunne ikke få kontakt med de eksisterende marinaer og da den mest egnede lå lige op og ned af udflyvningen fra lufthavnen måtte vi vælge alternativt, da vi skulle have tilladelse til at nærme os området aht de udflyvende flyvemaskiner, som fløj ud over havneområdet

Vi havde fundet 2 lystbådehavne som lå på modsat side af flyvepladsen. De havde bare skrevet på nettet, at de ikke havde plads til lystsejlere. Derfor var gode råd pludselig dyre. Vi listede os alligevel i nattens mulm og mørke ind i deres lystbådehavn og fandt et sted at fortøje.

Timer senere sad vi derfor noget lettede og spise vores velforberedte pizza med en rigtig god slat rødvin og noget trætte gik vi derfor til køjs denne lidt for spændende dag.

Vi fandt dagen efter en rigtig god plads i Alcaidesa-lige ved siden af Gibraltar men med en fantastisk udsigt op over Gibraltar.

Der var flere muligheder for at komme op at se gibraltarklippen. Enten med svævebane eller i bil og vi valgte at tage en stortaxi med 6 andre på en rundvisning .

Største kendte attraktion var selvfølgelig aberne. Der var 250 som levede i 3 sektioner, hvor de selv kendte deres tilhørsted. Straks vi kørte op var der flere aber som hang fast på bilen og det åbne vindue. Chaufføren kendte aben og der var gensynsglæde både for abe og chauffør. Den hoppede selv af, da vi kørte ind i andet abeområde. Alle aberne var meget fredelige og man kunne gå rundt blandt dem og de virkede alle mere eller mindre tamme. De havde nogle fælles spisesteder, hvor der blev udlagt mad til dem, da de ikke selv kunne skaffe ernæring nok. Det var en meget hyggelig og farverig oplevelse. Ligesådan med et besøg i en kæmpe drypstenshule med mange rigtig flotte drypsten.

Fra toppen af klippen var der en fantastisk udsigt over hele området helt til Marocco, hvor vi kunne se bjergtoppene.

Selve byen bød på et væld af forretninger, hvor der kunne købes billig spiritus og elektronik.

Dagen blev afsluttet med et cafebesøg og en lækker frokost.

Absolut et besøg værd at komme til Gibraltar, hvor vi afsluttede med at købe dieselolie til under halv pris toldfrit.

Den utrolig flotte udsigt fra vores skib op imod den fantastiske Gibraltar klippe.

En af de hyggelige aber på Gibraltar klippen på vej opad.

Her ser man ud over noget af Gibraltar by, landingspladsen og i midten vores lystbådehavn.

Marabella

En udmærket lystbådehavn men dog præget af nærligggende cafe´er med høj musik i aftentimerne. Strandene fine og velbesøgte. Byen mest kendt for stedet hvor stjernerne og velhaverne holdt til og området fint attraktivt med lækre havnepromenader

Vi tog herfra bussen til Ronda, som ligger midt i et massivt og vildt klippelandskab bygget over en dyb og stejl kløft. Byens indbyggere er direkte efterkommere af et bjergfolk, som levede isoleret her og hvor byen blomstrede op under maurerne og romerne. Puente Nuevo – er broen som forbinder to bydele på hver side af Tajo-kløften og stammer iøvrigt fra 1700 tallet.

Der er her flere flotte bygningsværker- således Palacio de Mondragon efter maurerne og nu museum. Ligeledes en imponerende domkirke som oprindelig var en moske. Yderligere findes arabiske bade med velbevarede buer og ovenlysvinduer.

Rigtig imponerende var også den gamle tyrefægterarena fra 1785, som nu er indrettet til et meget flot museum med bla. billeder af den legendariske tyrefægter Pedro Romero, som nedlagde 6000 tyre idet han udviklede en klassisk Ronda stil, som han blev berømt for.

Dette er den gamle romerske bro i Ronda

Udsigt fra Ronda by og op imod nord. Lige tv herfor lå en stor tyrefægterarena

Punta de la Mona

Dette var en ny havn imod sydøst, som var rigtig lækker. Inde i selve havnen var der en stor palmeklædt klippeø som forskønnede havnen, der var besat med mange cafeer og diverse forretninger men af en størrelse som gjorde, at den var rigtig hyggelig. Stedet bar præg af at sæsonen var på held først i november og derfor ikke ret mange turister. Imidlertid var der utroligt mange på dykkerkursus i den velegnede kyst med mange gode dybe steder at dykke. Vandet var fantastisk rent og derfor gik det også flere gange til stranden.

Dem første aften var der underholdning på højt plan på den ene restaurant med spanske superguitarister som spillede helt fantastisk og ledsaget af flamingodanserinde, som fik det til at svimle for os. Hvis man ikke tidligere kunne lide flamingodans – så var dette en oplagt mulighed for at se, hvor flot det kunne gøres. Det blev ledsaget af taktfast klappen fra de andre i gruppen. Helt fantastisk er overhøre og se- og helt anderledes end det, vi tidligere havde set i fjernsynet.

Elles en god havn bortset fra, at der var en del blæsevejr med søer, som gik ind i havnen og gav uro i vandet som betød at vi flere gange måtte stramme forankringstovet (det kendte slimede moorings-tov i vandet).

Granada ligger ca 70 km fra havnen og derfor lejede vi en bil for at komme til Alhambre, som er et fantastisk sted med kæmpeborg, haver og paladser fra maurertiden. Lige forinden havde vi dog erfaret, at man flere dage i forvejen skulle købe billetter online for at komme ind og det lykkedes derfor ikke. I stedet så vi en del af den gamle by fra araber- og maurartiden med et utal af flotte gamle bygninger og kirker. Turen frem og tilbage var i sig selv en stor oplevelse gennem de meget flotte bjergformationer i Sierra Nevada på meget velholdte veje.

Man må bestandig bekræfte at Spanien har utroligt meget at byde på af gamle bygningsværker og borge. Her må man jo tænke på, at det faktisk var maurerne, som er de muslimske indvandrere, som igennem flere århundreder prægede den kulturelle udvikling i Spanien med et utal af fænomenale bygningsværker. De blev anlagt i perioden år 700 til 1600, hvor de så blev fordrevet fra den Iberiske halvø.

Cartagena var vores vinterdestination og ligger på den sydøstlige del af Spanien. På afstand kan man se et mellemrum mellem de høje bjerge, hvor man så sejler ind til byen, som ligger flot beskyttet her. Der er to havne hvoraf Yacht Port Cartagena er den største bedste og vores foretrukne. Da vi ankom blev vi dog anvist en kedelig yderplads, som vi dog hurtigt fik konverteret til en god inderplads mellem de andre. Vi havde faktisk reserveret plads et halvt år i forvejen, hvilket var en nødvendighed.

Havnen er et populært sted at overvintre p.g.a. et meget venligt og hjælpsomt personale og yderligere fordi det er et godt socialt sammenhold blandt sejlerne. Der blev således arrangeret ugentlige grill-arrangementer, hvor man kunne mødes og få en god snak. Herudover løbende tur ind i byen til en omgang tapas og hygge på de små cafe´er.

Hovedparten af sejlerne var iøvrigt englændere, som var på vej ind eller ud af middelhavet og derfor gode til at give information til os nyankomne som er på vej østover. Byen er middelstor (ca 200000) med hyggelige gader og butikker og iøvrigt ikke særlig turistet.

Byen ligger mellem flere store bjerge hvor der er mange muligheder for ture ad små veje rundt i området og op til talrige borge (fra maurer- og romertiden) og udsigtspunkter. I byen ligeledes et imponerende amfiteater som er er over 2000 år gammelt.

Således et lækkert og inspirerende sted at overvintre

Fra en travetur i omgivelserne op på bjerget med udsigt over Cartagena by

Udsigt over middelhavet fra en travetur til en af borgene

 

De vi var ankommet og faldet lidt i hak- gik vi i gang med at rengøre og rydde op på skibet som jo skulle klargøres til forårets sejlads

Der blev selvfølgelig skiftet olie,filter og impeller. OG så skulle der jo også lige kigges til gearolien og øv et shock vi fik der. Olien uklar og med klumper som tegn på vand i gearsystemet.  Yanmar mekanikeren blev derfor tilkaldt og han sagde, at det var en utæt pakning i gearet i sejldrevet og der blev derfor bestil plads på det lokale værft.

Inden vi nåede derover var der også pludselig stop i holdingtanken og så måtte vi igen i arbejde. Det viste sig, at vores slange fra tanken og ud var totalt proppet til med urinsten og kalk og ja- så måtte det jo lige renses op- men så virkede det også fint igen.

På værftet blev skibet så hejst op med en kæmpekran og det viste sig, at det var en plasticpose som havde lavet utætheden. Pakningen og en zimmerring måtte så skiftes og det tog faktisk bare 3 timer.

LavieXtra hænger i stropperne på kranen inde på værftet og er klar til igen at blive søsat. Her ligner den et meget lille forsvarsløst skib!!

Vi skulle så løftes i vandet igen- men det viste sig at det var blevet så meget blæsevejr, at vi ikke kunne komme sikkert ud af dokken og derfor blev vi nødt til at ligge i stativ på pladsen i 2 dage.

Lige før vi skulle hejses ned i vandet gik så også strømmen og denne gang viste det sig af være vores -EL keddel som var stået af!!

Men puh ha alle gode gange 3 trælse ting oveni hinanden på et par dage.

Det gode var dog at vi på værftet fik pudset hele fribordet og lakeret propellen-så til syvende og sidst fik vi alligevel en godt skib ud af det!!

På cykeltur i omegnen og her kig ind imod indsejling og op imod Cartagena by

12  november går det så med fly hjem på juleferie og tilbage igen i midten af januar.

Og mon ikke at vi på det tidspunkt glæder os til at komme tilbage til skibet og tilbringe resten af vinteren indtil marts, hvor der jo lige skal bundmales og pudses lidt igen.

Hvis båden herefter er OK – er planen sejlads videre østpå via Balearerne, Korsika, Italien og hvad vi ellers lige kan nå – men formentlig til Grækenland, hvor vi skal overvintre til næste år.

Hvad var så rigtig godt

  • Amsterdam med de mange kanaler og især de hyggelig havne- Harlingen, Durgerdam og Vilhelmstad.
  • Guernsey med den hyggelige by med de små gader og rigtig flotte stenhuse.
  • Honfleur hvor havnen lå i midten af byen med de hyggelige cafe´er.
  • La Rochelle medd de to flotte tårne ved indsejlingen og en superflink havnefoged og en lækker by.
  • San Sebastian med den flotte indsejling og udsigten over hele området som lignede Buenes Aires.
  • Porto med den flotte gamle by med den gamle bro og de gamle bygninger
  • God oplevelse til Santiago de Combostella som er en meget flot kirke benyttet af talrige pilgrimme.
  • Strandene er superflotte og indbydende og blev brugt godt -især i Frankrig og nordspanien og sidst nævnte har det fineste vand i havnene.
  • En fantastisk frihed som er er helt unik at fornemme.

Hvad lærte vi på turen fra Danmark til Sydspanien

Navionicskort var super både i skibs-GPS´eren og i IPAD´en fremragende som suplement til den stationære GPS og hvor vi i sidstnævnte havde stor gavn af tidevandsvisningerne og strømpilene ved tidevandsskift.

Radar ligeledes supergod især i tåge og ved natsejlads. Vigtigt at afvente de gode vejrudsigter. Vi brugte Ventusky og Windy.

Det var uproblematisk at sejle relativ tæt på land dvs 3-5 sømil fra kysten, da der var gode dybder langt ind. Vi lærte, at de angivne havdybder er minimumsdybder, som er mindre end de laveste ved lavvande- set på navionicskortet. Også uproblematisk at sejle indenom i Biscayen, hvor vi imod øst sejlede ca 100 km fra land på dybt vand.

Man skulle planlægge sine sejladser efter tidevandet, da det flere steder kan være meget lavt ved indsejlingerne.

Det er supervigtigt at sejle således af tidevandsstrømmen og vinden kommer i samme retning især specielle steder som Alderny Race og Sein Race, hvor der kan rejse sig meterhøje bølger lige op i luften. Ofte kunne tidevandet være så kraftigt, at det ruskede kraftigt i båden og vi kunne se de kraftige strømhvirvler i vandet.

Især i Biscayen og nordspanien oplevede vi en del dønninger og bølger, som kom fra forskellige sider.

Især i Portugal skal man dog være påpasselig med at gå tæt på land pga. de mange fiskegarn. Vindene noget skiftende men med vindstille ofte først på eftermiddagen.

Især portugisernorden var tit træls da den ofte kom ind lige ret læns, men blæste dog ofte så kraftigt, at vi kunne klare os med storsejlet.

Vigtigt at ringe ind til havnene og bestille plads, hvor man bliver hjulpet ind på den anviste plads ellers evt afvist.

I Sydspanien har vi en af de mindste både- men trods dette og at vi kun har 34 fod synes vi ikke på noget tidspunkt at vi manglede en større båd.

Meget venlige og hjælpsomme franskmænd og spaniere- men hvor især spanierne ofte ikke kunne andet end deres modersmål.

Det ene sted flottere end det andet men især Nordspanien var et hit med utrolige kystlinier og strande og tid til at se det hele var der jo ikke!!

Kun i Holland brugte vi papirkort dvs “Stande Mastrute” og ellers kun navionicskort.

VC17 kobbermaling holder fint i det salte vand indtil Gibraltar. Endnu kender vi ikke til holdbarheden i middelhavet.

VHF radioen med specielt ATIS program blev ikke benyttet nogen steder i kanalerne- det blev derimod den almindelige VHF i Holland hvor vi sejlede.

Vi har brugt en del UV-beskyttelse (UV skyyd fra DK sejl)  til skib og sprayhood og overtræk til vores genua i havn for at skåne sejlet

Teakdækket søgte vi at beskytte imod udtørring ved dagligt at overhælde det med saltvand og ellers en gang sæbespåner ved behov ca månedligt.

Status omkostninger fra start 1.maj 2019 til 1 marts 2020

Her har vi jo klart valgt at ligge i havn og faktisk kun en enkelt gang ligget for anker p.g.a diverse

Sejlet ialt                            2906 sømil

Diesel                                  10311kr –  skifende fra ca 1 EU og op til 1.6 EU/L

Havneafgift                        24200 kr – skiftende fra 9-45 EU/dag med stigende tendens imod syd

Vinterplads                         8000 kr

Reparationer                      9000 kr

Forårsklargøring                 6000 kr

(optagning+maling)

Totalt                                  57511 eller 5751,1 kr/måned i 10 mdr alt inclusive til drift over perioden (bortset fra husholdning)

Nyt til næste år på turen

Forventer at vi næste år hovedsagelig skal ligge for anker hvilket måske vil reducere udgifterne men samtidig ved vi, at havne mange steder er dyre – helt op til 1000  kr/dag . Vi har prioriteret at ligge i havn bla pga tidevand, usikre forhold og ønske om nærvær af andre sejlere i hyggelige havne, hvor vi fik mange gode kontakter!! Ligeledes også for at få en oplevelse af by og omgivelser, når vi kunne cykle rundt i afstand fra havn og by.

M.h.t at ligge for anker har vi  forberedt os med solceller 225 watt og kraftig generator 12/90. Herudover har vi et godt 15 kg Rocnaanker og ankerspil med 60 m ankerkæde samt extra 10 kg plovanker med blytov.

Sidst har vi indkøbt en gummibåd og forventer at anskaffe en Yamaha 2.5 HK påhængsmotor

I skibet har vi til 220 volt- en Inverter på 1700 watt.

Forventer besøg af flere af børnene i det nye år- og det glæder vi os til!!

 

Og Glædelig Jul og Godt Nytår til alle jer, som vi kender derhjemme fra!!

 

Facebook
Kontakt os
Kontakt os

Kontakt os

Email
Bekræft din e-mail adresse