Coronakrisen indhenter besætningen på det gode skib LA VIE X TRA

Efter et langt og godt vinterophold i Cartagena var der nu overvejelser angående hvornår det bedste tidspunkt for den videre sejlads skulle planlægges.

Der var spredt fægtning angående andres meningerne om afsejling idet nogle mente at man kunne sejle i marts hvis vejret var fint -andre mente at man skulle vente til april.

Vi havde imidlertid rigtig fint vejr i starten af marts måned hvor vi tænkte at NU måtte det være!!

Med store forventninger om nye oplevelser sejlede vi derfor d 8 marts 2020 op ad spaniens østkyst til Calpe, som er en rigtig flot havn som ligger med korteste afstand til Balearerne. Marinaen er beliggende lige op til et stort udsigtsbjerg hvortil vi kunne trave op og få den mest fantstiske udsigt over havn og hele kystområdet.

Udsigt op over bjerget ved Calpe havn

Udsigt fra bjerget i Calpe havn

Herfra sejlede vi imod Balearerne og efter 60 sømil sejlede vi ind i en meget flot og beskyttet fjord Vadella, hvor der var udlagt moringer, som var ledige hvorfor vi fortøjrede her i et superdejligt åndehul med dejligt krystalklart vand med grønligt skær. Der var en lille by her med små restauranter hvoraf kun den ene havde åbent. Vi blev her i 3 dage og nød de fantastiske omgivelser og det dejlige forårsvejr med fuld sol hele dagen og tænkte, at her kunne vi blive i flere dage – især da et lokalt supermakede var tæt på at åbne indenfor et par dage.

Men føj da den Coronavirus

 Vi hørte imidlertid pludselig fredag aften i nyhederne at corona-situationen i Spanien var kraftig forværret og at man overvejede snarlige restiktioner måske indenfor 2 dage.

Det satte fut i fejemøjet og derfor løsnede vi lørdag morgen fortøjninger og styrede imod San Antonio på vestsiden af Ibiza, hvor vi troede at vi via nettet havde forudbooket en plads til samme dag. Vi sejlede derfor fortrøstningsfuldt ind i havnen og lagde til på en af de mange ledige pladser. Vi blev dog hurtig kraftig nedslået da havnefogeden straks sagde, at de ikke havde pladser og at de ledige pladser skyldes renovering af ankertovene. Vi var noget uforstående og havnefogeden sagde ydermere, at han ikke kunne se vores reservation. Vi troede på ham men ved eftertanke spurgte vi ham alligevel om der bare var lukket pga coronavirus, hvilket han så måtte bekræfte og at de havde hørt i medierne at et totalt lockdown var på vej og at dette var grunden. ØV

Vi var også inde ved nabohavnen og de sagde det samme at alt var lukket for nye sejlere. Vi spurgte havnefogeden her om han kunne foreslå et muligt sted at sejle hen og fortøje. Han foreslog derfor at vi kunne forsøge at sejle til Botafoc i Ibiza`s havn.

Det var efterhånden midddagstid og vi havde ca 30 mil at sejle så der blev hurtigt sat en ny kurs for både sejl og motor imod den foreslåede havn og tankerne fløj derud ad og vi blev pludselig også usikre på om vi overhovedet havde muligheder for at komme i havn eller om vi var forvist til permanent ankerplads i en fjord.

Talrige opkald via VHF på vores dårlige spanske og også engelske til havnen i Botafoc blev ikke besvaret hvorfor vi sejlede ind og lagde os på en god plads og tænkte og håbede at det måske gik alligevel??

Kort efter fortøjnings bajeren kom der så pludselig en fra havnen forbi og ville have papirer.

Efter at han havde ringet til en med højere charge fik vi lov til at blive liggende idet det blev aftalt at vi skulle flytte plads mandagen efter og betale når kontoret havde åbent igen efter weekenden-da vi havde forespurgt om lov til at blive liggende i 14 dage med mulighed for forlængelse!

Pyh-ha ogPyh-ha – det lettede at vi havde fået en plads og især efter at vi om aftenen hørte at alle havne fra midnat var totalt lukkede pga coronasituationen!!

De efterfølgende dage forløb stille og roligt.Vi lå i en havn hvor et 40 fods sejlskib skulle koste 260 eu eller omregnet ca 2000 kr i forårssæsonen pr dag! Vi havde ikke engang lyst til at omregne til en af vores størrelse!!

Vi forespurgte derfor vores havnemyndighed om hvorledes vi skulle forholde os m.h.t betaling da vi jo nu var låst helt fast og ikke måtte sejle hverken ud eller ind!!

VERDENS BEDSTE E- mail rullede senere ind på vores telefon.

De betragtede situationen som en Emergency situation og dvs at vi skulle kun betale for planlagte dage og resten ville blive gratis indtil det hele var åbent igen. Fantastisk!!. Kan man få en bedre behandling- og personalet på havnen var bare super flinke og pludselig lysnede alt igen

Coronaregler i Lock down situation i Spanien

Vi havde fået at vide at vi skulle forblive på vores skib og at det kun var tilladt at gå den direkte vej til indkøb i supermarked og gå på toilet og under bruseren om morgenen. Det var heller ikke tilladt at besøge hinanden på skibene eller fører samtaler mellem 2 personer på land. Træls men alligevel tåleligt!!

Der har siden været løbende overvågning af det lokale politi som er kommet forbi 5-6 gange om dagen i starten men senere kun 2-3 gange om dagen. Det er ikke tilladt at gå en luftetur rundt i havnen med mindre vi havde en hund hvad vi jo ikke har og ej heller tænkt på for nuværende.

Vi ligger sammen med nogle andre danskere her i havnen som har et barn på 1 1/2 år og de forsøgte at gå tur med deres lille klapvogn men blev stoppet at politiet og bedt om at gå tilbage og op i skibet. Havnens folk er årvågne men siger dog ikke noget om begrænsninger. Dette har vi benyttet os af og derfor lister vi os nu til at gå en lille tur på broerne når det er mørkt.

På vejene ind til byen bliver bilerne stoppet af politiet og spurgt til ærinde som skal være absolut nødvendigt og kun til indkøb eller apotek. Gående bliver også stoppet og skal angive rute og hvis det ikke er til nærmeste indkøb bliver de bedt om at ændre rute til nærmeste forretning og vi skal kunne forevise regning fra supermarkedet hvis vi bliver stoppet.

Vi har forsøgt at gå 2 ad gangen ind til byen men det accepteres heller ikke

Vi havde også besøg af politien på skibet som skulle se vores papirer med diverse og det var så OK.

2 dage senere igen var der en ny betjent som igen skulle vide hvor længe vi havde været her i her i Botafoc. De accepterede endnu engang at vi var i havnen.

Og hvad gør man så lige når gassen til ovnen slipper op. Så er gode råd dyre. Det viste sig dog at der var en spanier som boede i sit skib på havnen og som via hans tidligere arbejde på havnekontoret havde god kantakt. Det viste sig at han kendte en marinebutik hvor han pga af hans tidligere arbejde kunne skaffe nogle gasflasker fra baglokalet til en marinebutik -det blev klaret med en god snak, 28 eu og en flaske rødvin men hvor han absolut ikke ville tage imod yderligere kontanter end den konkrete pris.

Vi ligger det dejligste sted på Ibiza men selv om udsigten til den gamle Ibiza by er fantastisk må vi bare afvente at der bliver mere løsnet op igen.

Botafoc marina på Ibiza

Dagene snor sig afsted og det kniber noget med at få tiden til at gå på vores lille skib og de længste ture har været fra skibssalonen op i cockpittet og tilbage igen gange flere. Mobilen bruges jævnligt til dagens corona-nyheder og får derigennem også lidt motion til underarmen!

Det har selvfølgelig også givet anledning til at forsøge at lave gymnastik og lidt slangeøvelser i skibet med nogen succes

Uvisheden er der også vedvarende omkring hvornår vi kan sejle videre på vores tur til det græske. I det spanske er det således også usikkert om hvordan der bliver åbnet op igen og om det kun bliver i det spanske eller om vi får mulighed for at sejle videre og vi kan ikke undlade at tænke på om det mon tager måneder. Men på den anden side synes vi også det ville være ærgerligt at opgive den videre sejlads når vi er nået så langt herned til middelhavet og allerede fået vinterplads i Lefkas i Grækenland

Vi får også tanker om at sejle tilbage til Danmark men dette er jo også helt usikkert idet vi kun kan få lov en komme ind i udvalgte havne på vejen derudad og ofte kun med mulighed for vand og diesel og ikke indkøb eller med mulighed for at ligge til i havnen. Her er det jo også surt at tænke på hvad man gør hvis man løber ind dårligt vejr med storm og lignende og kun kan ligge for anker!!

Kontakt til den danske ambasade har været fin men de kan kun hjælpe os tilbage imod Danmart med kontakt til havnene som anført.

Således har der været danskere som har ligget for anker som helt er nægtet at komme ind pga at de ikke var kommet i havn før Lock Down og som har stået og manglet diverse fornødentheder. De har dog tilsyneladende fået hjælp at andre sejlere men mangler fortsat et sted at ligge til kaj

 

Her på havnen fordriver vi tiden i skibet med lejlighedsvis kontakt til nogle svenskere som også er fanget her. Derved kan vi snige os til løbende kontakt til en kop kaffe etc i ny og næ. Ellers har vi også nydt den spanske vin i passende mængder og haft gavn af de lave priser idet man hernede kan få en rigtig god vin for bare 15 kr og det er vi jo ikke lige vant til og selv om priserne er lave er kvaliteten løbende rigtig god.

Vi har også hørt at kinin hjælper imod malaria og måske også imod coronavirus så vi drikker dagligt et godt glas tonicvand som dog kun sjældent er tilblandet gin men ellers føler vi os som helt raske huleboere i et lille kræmmerhus som er i karantæne på ukendt tid!!

Men ellers har vi det jo næppe værre end så mange andre

Udsigt fra Botafoc marina til den gamle by på Ibiza oppe på bjerget ved aftentid

 

 

Facebook
Kontakt os
Kontakt os

Kontakt os

Email
Bekræft din e-mail adresse